Pokud nevěříte, že taková hromádka může někomu udělat i radost, ještě jste mu k narozeninám neupekli krtkův dort. A teď nemyslím ten zázračný polotovar od pana Dr. Oetkera, my totiž víme jak na něj i bez jeho pomoci a vystačíme si s několika (zdravými) základními surovinami. Z originálu jsem tedy kromě postupu ponechala asi jen ten banán. Korpus jsem totiž upekla z cizrny, tedy bez mouky, tuku a rafinovaného cukru. Jasně, konzistence je jiná a dort samozřejmě nechutná stejně. Třeba ale i vám bude chutnat víc. A krém? Inspirovala jsem se receptem podle Kuchařky ze Svatojánu - je z kokosového mléka.
vegan
bez lepku
korpus
370g cizrny v neuvařeném stavu/800g uvařené cizrny
1 velký banán
lžíce lněného/chia semínka + 3 lžíce vody
100g sušených datlí
lžička vanilkového extraktu
60g kakaa
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
500 - 600ml vody
6 lžic kokosového cukru, datlový sirup nebo jiné sladidlo
- Předem namočenou cizrnu uvaříme co nejvíce do měkka.
- Datle cca na hodinku namočíme do vody.
- Poté vše rozmixujeme do hladké hmoty a dosladíme dle chuti.
- Peču v dortové formě vymazané rostlinným olejem na 180 - 200 stupňů. Ke konci oddělejte okraje formy a pečte aspoň několik minut tak, aby se opekly i okraje dortu. Docela záleží na velikosti formy - pokud je koláč nižší, stačí asi 40 minut. Vyšší se chtěl péct déle. Okraje budou lehce opečené a vnitřek bude měkčí, toho se nebojte. Nechte ho odstát, ideálně i několik hodin v chladu, je pak perfektně tuhý.
- Dort necháme vychladnout a vydlabeme uprostřed jakoby misku, ale ne až do kraje. Vydlabaná cizrnová část bude poměrně měkká a vláčná, takže ji rozetřeme na pečící papír a dáme na pár minut upéct(vysušit) do trouby, aby nám šla směs hezky drolit. Dva banány podélně rozkrojíme a narovnáme je do korpusu.
Krém
Plechovku kokosového mléka (ideálně Franz Josef - je perfektně tuhé.) jsem dala vychladit a vyšlehala s jedním ztužovačem šlehačky. (Pro perfektní efekt použijte ztužovače i dva.) Osladila kokosovým cukrem a datlovým sirupem. Nakonec jsem do krému nastrouhala asi 40 g hořké čokolády.
Krém vrstvíme na banány. Nakonec dort podrobíme vydlabanou a vysušenou částí dortu, přimáčkneme a necháme vychladit. Ideálně necháme tuhnout aspoň pár hodin.
To je nádhera! Budu ho muset někdy zkusit taky udělat, nikdy jsem krtkův dort nejedla, natož ve veganské verzi.
OdpovědětVymazatTak to směle do něho! :)
VymazatVypadá krásně, musím vyzkoušet, protože jako dítě jsem tu "mňamku" z krabičky měla dost ráda... :-D
OdpovědětVymazatMůžu se jen zeptat, jak je to s těmi ml? Nějak nechápu, jak měřit datle na ml, když to není tekutina. :)
Už jsem pochopila, že je to zmatečné - zarovnávám datle např. do hrnku o daném objemu :D Ale už je to převáženo a suroviny jsou uvedené v gramech :)
VymazatDěkuju moc :)
VymazatA muzu misto cizrny pouzit cizrnou mouku?
OdpovědětVymazatZkusit to můžeš, ale bude to vlastně úplně něco jiného než když rozmixuješ cizrnu do krémovité směsi..
VymazatMám dotaz....ta chia semínka předpokládám namočit a přidat do náplně ke kokomlíku, ano? díky :-) D
OdpovědětVymazatnene, ty jsou v kurpusu! :)
VymazatKonečně se na něj chystám, tak ještě jeden dotaz - to množství je na jak velkou formu?
OdpovědětVymazatUž se chladí! Těsto jsem dělávala v podstatě identické, když jsem si dělala cizrnové brownies, ale nikdy mě nenapadlo, že by to mohlo být i na krtka, takže děkuju moc za perfektní nápad! :) A ten krém - vynikající, konečně vím, že si můžu dopřát dezert i se "šlehačkou" a přitom nemít výčitky ♥ nemůžu se dočkat, až ho nakrojím :))
OdpovědětVymazatsuper, super, děkuju a doufám, že jste si pochutnali! :)
VymazatJeště jednou díky, pro velký úspěch se dělal hned 2x po sobě, pochutnali si i ti, kdo normálně mými zdravými recepty opovrhují :))
VymazatMůžu se prrosím zeptat, zda-li je to testo nadýchané nebo spíše, jak např. Z vloček takově hutné, mokré a nenadýchané? :)
OdpovědětVymazatMůžu se prrosím zeptat, zda-li je to testo nadýchané nebo spíše, jak např. Z vloček takově hutné, mokré a nenadýchané? :)
OdpovědětVymazatAhoj, těžko k něčemu přirovnat, ale je spíše hutné a krémové :)
Vymazat