Těstoviny klidně zvolte celozrnné, bezlepkové a v sezóně vůbec nešlápnete vedle s cuketovými.
- vegan
- bez lepku(za použití GF těstovin)
- 100g červené čočky v neuvařeném stavu
- 100g mrkve
- 100g celeru nastrouhaného nahrubo (nebo řapíkatý nakrájený na maličké kostičky)
- 100g žampionů či hlívy
- půl velké cibule nebo 1 menší nakrájenou na drobno
- 150ml červeného vína
- 100ml zeleninového vývaru nebo vody
- 200ml rajčatové šťávy(pasata)
- sůl, pepř, bazalka, lahůdkové droždí
- olivový olej
- Čočku uvaříme do měkka, ale ne úplně na kaši.
- Mrkev a žampiony nakrájíme na malinké kostičky.
- Na olivovém oleji restujeme cibuli, mrkev, celer, po chvíli přidáme žampiony a necháme na ohni do změknutí.
- Směs zalijeme rajčatovou šťávou a cca za minutu červeným vínem.
- Po chvilce přidáme zeleninový vývar nebo vodu, v tom případě ale dochutíme lahůdkovým droždím neb třeba sójovou omáčkou.
- Směs dochutíme, přikryjeme a dusíme asi 30 minut na nízké teplotě.
- Uvaříme si špagety či jiné těstoviny nebo vyrobíme třeba cuketové nudle.
- Podáváme ideálně s čerstvou bazalkou a vegan parmezánem(mleté/drcené kešu oříšky s lahůdkovým droždím a solí)
Žádné komentáře:
Okomentovat