úterý 16. února 2016

Vegan Bolognese

Půl roku bydlení s Italkou udělalo své a víno v kuchyni se stalo samozřejmostí. Výhoda Italů ovšem spočívá v tom, že opravdu mají neustále načatou láhev a kdykoli mohou decinkou povznést chuť rizota nebo omáčky. Takže pokud se vám podaří zachránit trošku červeného, rovnou s ním třeba do bolognese omáčky. Místo masa čočku a houby. Nemá chybu!

Těstoviny klidně zvolte celozrnné, bezlepkové a v sezóně vůbec nešlápnete vedle s cuketovými.

  • vegan
  • bez lepku(za použití GF těstovin)

  • 100g červené čočky v neuvařeném stavu
  • 100g mrkve
  • 100g celeru nastrouhaného nahrubo (nebo řapíkatý nakrájený na maličké kostičky)
  • 100g žampionů či hlívy
  • půl velké cibule nebo 1 menší nakrájenou na drobno
  • 150ml červeného vína
  • 100ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 200ml rajčatové šťávy(pasata)
  • sůl, pepř, bazalka, lahůdkové droždí
  • olivový olej
  1. Čočku uvaříme do měkka, ale ne úplně na kaši.
  2. Mrkev a žampiony nakrájíme na malinké kostičky.
  3. Na olivovém oleji restujeme cibuli, mrkev, celer, po chvíli přidáme žampiony a necháme na ohni do změknutí. 
  4. Směs zalijeme rajčatovou šťávou a cca za minutu červeným vínem. 
  5. Po chvilce přidáme zeleninový vývar nebo vodu, v tom případě ale dochutíme lahůdkovým droždím neb třeba sójovou omáčkou.
  6. Směs dochutíme, přikryjeme a dusíme asi 30 minut na nízké teplotě.
  7. Uvaříme si špagety či jiné těstoviny nebo vyrobíme třeba cuketové nudle.
  8. Podáváme ideálně s čerstvou bazalkou a vegan parmezánem(mleté/drcené kešu oříšky s lahůdkovým droždím a solí)




Žádné komentáře:

Okomentovat