Už netuším, jak vznikla idea upéct jáhlové noky, ale v paměti mám stále živě, jak se mi hromadily nápady na to, co s nimi. Nedalo mi to a musela jsem zkusit aspoň tři verze. Těžko se vybírá, která je nejlepší a navíc si možná vymyslíte ještě úplně jinou variantu, ale my ji ochutnali s houbovou, mrkvovou omáčkou a krémovým pestem z avokáda a špenátu. Klidně bych to ještě viděla na dýňovou nebo jen ořechové pesto. No fantazii se meze nekladou. S mrkvovou a houbovou, pokud si je sami nasbíráte, je tohle báječné jídlo vlastně za hubičku.
Jáhly. Ty jsou prý výživné, lehce stravitelné a jednoduše našemu zdraví prospěšné. Kaši z nich zbožňuji a jím v poslední době často, prý to ani není vůbec špatná snídaně pro sportovce(tak si po běhu někdy říkám, víte!)
- vegan
- bez lepku
4 porce
- půl hrnku jáhel
- hrnek mraženého špenátu(půl hrnku ve spařeném stavu)
- 100ml kukuřičné mouky(určitě půjde nahradit jinou moukou, ale zatím jsem nezkoušela)
- 100ml vody
- sůl, pepř, sušený česnek, bylinky
- řepkový olej(na pečení)
- Před vařením je dobré jáhly několikrát propláchnout horkou vodou a zbavit je tak hořké chuti. Poté je uvaříme(klidně rozvaříme) do měkka.
- Špenát spaříme, necháme rozmrazit a nakonec z něj vymačkáme přebytečnou vodu.
- Špenát a jáhly smícháme, přidáme mouku, vodu, dochutíme a promixujem lehce tyčovým mixerem. Ne úplně na kaši, jen tak, ať mámě lepkavou směs, která se lehce pojí. Pokud je to třeba, přidáme ještě vodu.
- Ručně pak tvoříme noky, které skládáme na vyolejovaný pekáč.
- Pečeme cca 20 minut na 190 stupňů. Budou lehce opečené, klidně maličko do zlata.
- Jednou mi šly v průběhu lehce otočit, podruhé ne. Po upečení šly ale z pekáče dolů lehce a ničemu to nevadilo.
Mrkvová omáčka
- 2 větší mrkve
- 1 malá cibule
- oliv. olej
- petrželová nať, spoustu a nejlépe čerstvá
- zeleninový vývar nebo voda
- himalájská sůl, pepř,
- lahůdkové droždí
- (nasekaná sušená rajčata, slunečnicové semínko)
Na oleji orestujeme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme mrkev a po pár minutách zalijeme vodou nebo vývarem. Vaříme do měkka, dochutíme a rozmixujeme tyčovým mixerem dohladka. Podávat můžeme s nasekanými sušenými rajčaty a slunečnicovým semínkem.
Houbová omáčka
- 150g hub(čím odlišnější z nejrůznějších lesů a hájů, tím líp, stačí ale i žampiony)
- 100ml kešu ořechů
- lahůdkové droždí, sušená majoránka, jiné bylinky
- sůl, pepř
Krémová avokádová se špenátem a ořechy
- 1 avokádo
- hrst špenátových listů
- hrst vlašských ořechů, kešu, arašídů..
- nejlépe čerstvá bazalka nebo bazalkové pesto
- olivový olej
- lahůdkové droždí
- sůl, pepř, sušený česnek
Postup stejný(a stejně náročný) jako vždy. Avokádo oloupeme a rozmixujeme s ostatními surovinami. Při podávání ohřejeme.
prosím, myslíš tou kukuřičnou moukou polentu? :D nebo to se povžuje za jiný typ zpracované kukuřice?:D A ještě k té mrkvové omáčce, kdy se má přidat to lahůdkové droždí? moc děkuji, supr recept :))
OdpovědětVymazatJe to vyloženě kukuřičná mouka, myslím, že koupíš v každé zdravce, ale určitě pujde nahradit i jinou moukou :) Drodí přidávám na dochucení stejně jako pepř nebo sůl, klidně v průběhu, klidně i po dovaření, prostě kdykoli.
OdpovědětVymazatTy vypadají skvěle! Určitě vyzkouším ;)
OdpovědětVymazatNela z Beauty Charm
GIVEAWAY - O krásné šperky
Šla by tam pohanková mouka?
OdpovědětVymazatJá myslím, že určitě. Jen to chce vychytat konzistenci a lepkavost, ať drží pohromadě.
Vymazat