Říkám jim originálně - jsou to prostě moje levandulky. Měkké, vláčné, zdravé a neprovoní jen melancholické podzimní odpoledne, pustit se do nich můžete kdykoli - stačí si naskladnit sušenou levanduli. (Ačkoli je pravda, že v tom huňatém svetru chutnají k čaji prostě nejvíc!) Špaldovou mouku mám totiž ve spíži pořád. Stejně tak kokosový olej, který je pro naše zdraví snad nejprospěšnějším tukem, a tak se vám ta investice stokrát vrátí, věřte mi. Pokud jste zvyklí mlsat nezdravě, poznáte to brzy na těle i na duši. Snad považujete za velké plus i to, jak jsou rychlé a jednoduché. Já jsem prostě neskutečný cukrářský nešika, ale mám ráda, když můžu chuť na sladké zahánět něčím home-made. A ještě víc, když tím můžu pohostit návštěvu. Času však často není nazbyt, a tak vznikají tyhle nenáročné recepty.
- vegan
na 20 sušenek potřebujete
- 180g špaldové mouky
- 2 vrchovaté lžíce kokosového oleje
- půl hrnku rostlinného mléka nebo vody
- 4 a více lžic datlového sirupu, popř. cukru(tipuji 50g?)
- půl čajové lžičky kypřícího prášku
- 1 a půl lžíce drcené sušené levandule(občas ji ani moc nedrtím, jak můžete vidět)
- Olej krátce vyšleháme se sirupem.
- Ve druhé míse smícháme suché suroviny.
- Tekutý obsah mísy přelijeme do suché a lehce prošleháme. Vznikne nám poměrně lepkavé těsto a ano, máme hotovo! (Nezapomeňte ochutnat a dosladit dle chuti. Pamatujte při tom, že před upečením musí být těsto sladší - všechno se nám to vypeče.)
- Těsto dáme odležet na 30 minut do lednice.
- Odebíráme si vždy asi půl lžíce těsta a pomoučenýma rukama tvoříme kuličky, které lehce rozplácneme na pečícím papíře.
- Pečeme na 180-190 stupňů, 10-15 minut. Sušenky mají zůstat měkké.
Žádné komentáře:
Okomentovat