Kam ještě nacpat tu cuketu, když je jí všude plno? Inspirací mi byla Řecka odysea z báječné série kuchařek Apetit na cestách. Původně šlo o recept s mletým masem, ale s tím my si poradíme, že ano. O výsledku jsem neměla žádnou představu, ale nakonec z toho byl fajn oběd takhle v létě.
- vegan
recept po menší úpravě
- 100g sojového granulátu
- 1 střední cuketa, nakrájená na 0,5 mm kolečka
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 cibule
- 2 lžičky drceného česneku
- sůl, pepř, oregano
- 200 ml zeleninového vývaru
- 100 rýže
- 150-200g špenátových listů(zmražených či čerstvých)
- 240g hotové rajčatové omáčky(nebo třeba protlak)
- 30-50g vegan parmezánu(mleté kešu oříšky, lahůdkové droždí)
na bešamel
- 2 lžíce rostlinného margarinu
- 2 lžíce hladké mouky
- 350 ml rostlinného mléka
- směs z hrašky
- špetka mletého muškátového oříšku
- Troubu rozehřejeme na 150°C, horkovzdušnou na 175°C.
- V rendlíku přivedeme k varu 750 ml vody, do které vložíme nakrájenou cuketu, zakryjeme a dusíme 10 minut. Slijeme a osušíme.
- Soj. granulát uvaříme podle návodu.
- Na pánvi rozehřejeme olej a opékáme cibuli a sojový granulát. Přidáme koření, česnek, sůl, pepř, vývar, rýži a špenát. Přiklopíme a dusíme asi 10 minut za občasného míchání.Přimícháme rajčatovou omáčku a odstavíme.
- Zapékací mísu vymažeme olejem a vyložíme polovinou cukety. Na ni dáme směs a opět naskládáme vrstvu cukety.
- V rendlíku rozpustíme máslo, vsypeme mouku a asi minutu mícháme.Vešleháme mléko a za stálého míchání vaříme asi 4 minuty do hladka a do zhoustnutí. 1/3 bešamelu zašleháme do vajec. Tuto směs smícháme se zbytkem bešamelu. Sejmeme z ohně, osolíme a nastrouháme muškátový oříšek.
- Omáčkou přelijeme obsah zapékací mísy a postrouháme sýrem.
- zapékáme 20-25 minut do zezlátnutí.
Podávat můžete samotné nebo třeba s vařeným bramborem.
Vypadá to úžasně! :)
OdpovědětVymazatCuketovou musaku dělá přítel a je výborná :) Raději ji mám ale z barev :)
OdpovědětVymazat