Jablko a skořice, to je vždycky sázka na jistotu. A když se k nim přidají ořechy, kromě zdravých tuků a bílkovin všemu dodají ještě větší šmrnc. Jde o skvělou podzimní rychlovku, nebojte se ale kuličky zařadit i do vánočního repertoáru. (Ostatně právě takový recept najdete i ve Zdravé vánoční kuchařce Ivy Veselé.) Taky se teď ptáte, nač se trápit s pracným cukrovím, když to jde zdravě a bez trouby?
- vegan
cca 30 kuliček
- 50g(125 ml) vlašských ořechů(popř. mixuji třeba i s lískovými)
- cca 80g(125ml) (nesířených) rozinek
- 70g ovesných vloček
- 1 větší jablko(100g)
- lžička skořice
- datlový či jiný sirup na případné doslazení
- další ořechy na obalení
- Rozinky si namočíme do vody aspoň na 10 minut - dokud trošku nezměknou.
- Nameleme/nasekáme/mixujeme ořechy.
- Jablko(pokud nevěříme našemu mixéru, tak jablko oloupeme) zbavíme jádřince, rozmixujeme s rozinkami, přidáme vločky a už mixujeme jen lehce, aby z vloček zbyly i nějaké kousíčky.
- Nakonec lehce zamixujeme ořechy, přidáme skořici a dle chuti můžeme ještě dosladit sirupem.
- Podle potřeby můžeme dolít vodu nebo naopak přidat vločky, ale většinou přidávám asi 2 lžíce vody.
- Je pohodlnější, když poté necháme směs vychladit, jde s ní ale pracovat ihned. Poté tvoříme menší kuličky, které ještě můžeme obalit v mletých oříšcích.
- Kuličky dáme vychladit a skladujeme v lednici.
Vypadají skvěle a musí i tak chutnat, určitě zkusím :-)
OdpovědětVymazatNela z Beauty Charm
Spojení jablek s ořechy je fajn a vlašáky přidávám i do štrůdlu. :) A teda musím říct, že s ním slavím v rodině obrovský úspěch a to i v té části, do které jsem se přivdala a vládly tam tvrdou rukou konzervativní babičky. :D Ale tak víte co... když vás to baví a baví vás hostit lidi, tak to je přeci krásné a zlepšujete se samy od sebe. Navíc je od nás kousek krámek na prodej kávy a tak se s k nám sjíždí na neděle celá rodina. :D
OdpovědětVymazat