Před stěhováním se musím zbavovat různých surovin a zakazuji si nakupovat a zkoušet nové(což je peklo velké), přesto vznikají recepty pro každodenní vaření, které stojí za zveřejnění. Teda doufám. Polentu v kuchyni nepoužívám moc často, což je škoda. Je totiž mimo jiné bohatá na bílkoviny. Už nějakou dobu jsem přesouvala pytel instantní polenty z místa na místo, až jsem si řekla, že ji zkusím třeba tak trošku na italský způsob, právě tam je její konzumace totiž dost rozšířená.
- vegan
- bez lepku
česnekové tofu
- balení tofu natural
- 5 stroužků česneku
- 2 lžíce olivovéo oleje
- 1 lžíce sojové omáčky
- pepř(použila jsem citronový)
- bylinky
- (lžíce citronové šťávy)
polenta
- 120g instantní polenty
- 1/2l zeleninového vývaru
- olivový olej
- sůl, oregano či jiné bylinky
čerstvé špenátové listy
rajčata
- Nejdříve si připravíme tofu. To zbavíme tekutin - nejlépe zatížit talířem s něčím těžkým na 30 minut a vysušíme.
- Poté nakrájíme - pokud chcete, aby nasáklo nejvíce chuti, můžete nakrájet i na kostičky. Tofu marinujeme ve směsi ze zmíněných ingrediencí - polovinu česneku lisujeme, druhou nakrájíme na malé kousky. Marinujeme nejlépe pár hodin.
- Polentu uvaříme podle návodu v zeleninovém vývaru do husté kaše, ochutíme a necháme vychladnout.
- V míse smícháme nakrájená rajčata a špenát a zakápneme oliv. olejem a můžeme dochutit opět bylinkami. Můžeme přimíchat česnek z marinády, ať na něj nezapomeneme.
- Poté pečeme nejlépe v malých formách na pečení, lehce vytřených oliv. olejem - co nádoba, to porce. Nebo tak jako na obrázku - na pečícím papíře, z kterého je to poté nejlepší konzumovat, proto co porce, to kousek papíru a celé přendat na talíř.
- Vše pečeme na 225 stupňů asi 20 minut - dokud se nevytvoří krusta na polentě. Nezapomeňte přidat i kousky česneku z marinády. Tofu se upeče, resp. spíše prohřeje - pokud ho chcete křupavé a opečené, můžete ho předem prudce osmahnout na pánvi
Žádné komentáře:
Okomentovat