Pokud si říkáte, proč na vás jdu s dalším receptem na pizzu, pak mám pro vás odpověď. Zaprvé, na blogu jsem ještě žádný neměla, což by mi osobně jako důvod stačilo, ale mám i zadruhé. Totiž tahle pizza není rozhodně tradiční. Je nejen vegan, ale hlavně je bez lepku. Ano, ano, těsto je z květáku, nikoli z klasické mouky, tudíž je i zdravější a dietnější. Věřte tomu, že si přesto pochutnáte na křupavém základu. Počítejte s tím, že pizza má být samozřejmě křehčí, než ta klasická a možná na ni budete muset vzít i příbor, chuťové buňky ale uspokojí velmi. Času u toho taky moc nestrávíte, jen je to kuchtění takové.. veselejší?
- vegan
- bez lepku
těsto na 1 menší pizzu
- hlávku květáku(550-600g v očištěném stavu)
- 2 lžíce drceného lněného semínka nebo chia, zalité 6 lžícemi vody
- 3 lžíce vegan parmezánu(kešu, lah. droždí, suš. česnek, sůl) nebo jen lahůdkového droždí
- 1 lžíce drcených semínek
- 1 lžíce pohankové, kokosové nebo jiné mouky(popř. by snad mělo stačit i více semínek) - pokud chceme větší pizzu, lze použít mouky víc a popř. i víc náhražky vejce
- sůl, pepř, bylinky, lahůdkové droždí
- Z květáku potřebujeme udělat „rýži“ . Toho docílíme mixerem, který nám z něho neudělá kaši a který jsem u sebe neměla, takže jsem květák nastrouhala.
- Naši květákovou rýži poté povaříme 3-5 minut ve vodě, slijeme, vložíme do utěrky či jiné látky a necháme vychladnout. Můžeme vložit do mrazáku a asi za 10 minut pokračovat v práci.
- Z naše květákového uzlíku se snažíme vymačkat veškerou vodu.
- Suchou směs vyjmeme z látky a míse smícháme s ostatními ingrediencemi. Je potřeba oprav du dobře dochutit, popř. dosolit.
- Směs jsem lehce a opravdu jen na pár sekund promixovala tyčovým mixerem, což bylo třeba jen kvůli předešlému strouhání. Pokud je směs dostatečně lepkavá, obejdete se.
- Ručně směs rozprostřeme rovnoměrně na pečící papír(jinak se nám silnější nedopečená část může rozpadat), na tloušťce ale ani moc nesejde a pečeme na 200 stupňů 25-30 minut nebo jednoduše do té doby, než bude placka pevná a křupavá.
- Poté na ni nandáme zvolené ingredience(viz níže) a pečeme dalších 10 minut či víc, bude-li to třeba.
- Po upečení nechte nejlépe pár minut odstát a možná bude třeba pizzu něčím podjet, aby šla lehce odebrat z pečícího papíru. Počítejte s tím, že pizza má být samozřejmě křehčí, než ta klasická a možná na ni budete muset vzít příbor, chuťové buňky ale uspokojí.
- Při podávání znovu posypu vegan parmezánem a bylinkami, mňam.
omáčka
na 1 pizzu stačí asi jedno loupané rajče z konzervy s troškou šťávy, dochutit bazalkou, solí, pepřem, sušeným česnekem, troškou sladkého sirupu a rozmixovat
zbytek surovin je na vás, já na pizzu použila:
- rajčata
- žampiony
- lilek
- špenát
- červenou cibuli
- vegan parmezán
- bylinky
- sušený česnek
Oooo, výborně! Já všude viděla recepty, kde bylo vajíčko, tak jsem byla docela zklamaná. Takže je super vidět, že jde i vegan verze. :))
OdpovědětVymazatJá se spíš obávala toho, že do vegetariánské se přidává sýr, ale myslím, že je úplně stejně křehká a vše drží při sobě :)
OdpovědětVymazatPřekontrolovat eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde 1,000,000y klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.
OdpovědětVymazatKolektivní rozum - Obchodníci, kteří využívají eToro's CopyTrader™, mají o 60% větší pravděpodobnost výhry
Otevřené obchody na eToro - 227,651,647