středa 4. listopadu 2015

slaný vegan brunch

Máme tendenci dělit dny na tzv. všední a sváteční. Nevšedními je může dělat jednoduše to, že jsou víkendové, že na ně spadá státní svátek, stejně tak ale to, že výjimečně nejdeme do práce nebo jsme zproštěni jiných povinností. Speciální dny jsou samozřejmě i ty narozeninové. A je jich mnohem víc. Brunch je ideálním startem takových svátečních dnů, může být ale právě tím důvodem, který z všedního dne udělá den neobyčejný. Já je prostě miluji. Ráda si zajdu na brunch ven, ještě radši ho ale s láskou připravuji doma. A neumím troškařit. Poslední brunch jsem vytvořila v neděli, což se zdá jako dostačující, slavil se ale navíc i Mezinárodní den veganství a to už je zatraceně dobrý důvod.

Rozhodla jsem se s vámi podělit o všechny slané dobroty, které vám nedají moc práce(většina jde předpřipravit den předem), nejsou nijak nákladné a vyrobíte je i v gluten-free verzi. Spousta z nich už je nějakou dobu na blogu, ale schválně.. koho z vás napadlo připravit z nich dopolední hostinu pro vaše milované? Uspokojující je taky fakt, že tím úplně odrovnáte(ověřeno!) všechny masožravce aneb jak vegani trpí hlady - díl první. 
  • vegan
  • bez lepku
Pokud brunch připravuji a nechci si výjimečně i přispat, ráno jako vždy piji vodu s citronem. A pak 
už se stůl plní tím nejlepším. Nesmí chybět kvalitní káva, čerstvá zelenina, klíčky a ...

1. míchaná vajíčka (v tortille)

Vegani znají, většina určitě zkusila. Jde o rychlovku z tofu a k vajíčkům se opravdu dá přirovnat díky mocné černé soli, bez které je určitě nezkoušejte. Recept na tofu vajíčka najdete např. zde. Já je moc ráda balím do tortilly se zeleninou. Tentokrát jsem měla salát, klíčky, uvařenou červenou řepu, okurku a rajče.


2. hummus se zeleninovými hranolkami či pečivem

Klasika všech klasik. Jeden by řekl, že už mě musí nudit, ale nejen, že na něj mám chuť každý den, hummus rozhodně nesmí chybět na stole při různých příležitostech. Neobejde se bez něj ani brunch. Podávat ho můžete s pečivem, když je ale stůl plný jídla, ideální je prostě jen na hranolky nakrájená čerstvá mrkev.

Hummus dělám často z červené čočky, která je rychle uvařená, i když bych to pak neměla nazývat hummusem. Lze taky obměnit třeba přimixováním uvařené červené řepy. Skvělý základní recept najdete u Veganotic.


3. quiche

Slané koláče milují všichni. Quiche peču vždy večer před, takže si ráno ušetříte práci. Ten můj poslední byl špenátový s cibulí, dýní a sušenými rajčaty, tak trošku co dům dal. Na mém blogu najdete dva recepty, doporučuji ale tento bezlepkový, popř. bezlepkovou mouku nahraďte špaldovou, žitnou nebo jinou. Na výborný quiche vám úplně stačí cibule a špenát.


4. tofu tacos

Tacos je jinde ve světě oblíbenou brunch pochoutkou a ani u nás se na vás za skvělou tofu verzi nikdo zlobit nebude. Uznávám, že je univerzálnější a doporučuji určitě i k obědu či večeři. Pokud si chcete ušetřit práci a koupíte hotové tortily, je to úplně blesková záležitost, která skvěle vypadá a nadchne. Recept na tacos i se salsou s tortilami najdete zde. Kukuřičné bezlepkové trotilly jsem zatím nezkoušela, tak budu jen ráda za vaše tipy.


5. slané lívance/palačinky s dýní, špenátem, žampiony..

Co by to bylo za brunch bez lívanců či palačinek, byť je slaný! Pamatujete si moje pohankové lívance? Ty můžete připravit v uvedené bezlepkové verzi a nebo použijte mouku jinou. Klidně udělejte tenké palačinky. Stejně tak směs lze připravit z cibule špenátu, dýně a nebo místo dýně použít žampiony a připravit dýňovou omáčku viz recept. Prostě je zkuste!


6. slané muffiny

Na blogu najdete dva recepty na slané muffiny, oba brokolicové, rychlé a jednoduché. Tentokrát jsem je neplánovala, na poslední chvíli jsem smíchala suroviny, brokolici jsem nahradila květákem a nastrouhanou mrkví. A? No byly super, samozřejmě. Vůbec bych se tady nebála použít bezlepkovou mouku.


7. zeleninové plněné tortilly

Když už máte tortilly, buďte kreativní. Můžete vytvořit stejnou salsu jako na tacos a mexickou směs z fazolí a kukuřice. Nebo jakýkoli dip a čerstvou zeleninu. Na tom snad můžete vždycky jen zvítězit.


8. restovaný lilek nebo jiná grilovaná/pečená zelenina, zeleninové špízy..

To můžu. Lilek bez jakékoli přípravy stačí nakrájet na tenké plátky a prudce restnout na olivovém oleji. Fakt. Přidat můžete bylinky. Pak z něj dělám harmoniky, které propíchnu párátkem a vzniknou jednohubky, které lze namáčet ve zbytku salsy na tacos. Skvělé je ale tepelně připravit i jinou zeleninu, můžete na špejli napíchnout jednoduše to, co doma najdete a dát péct. Fantazii se meze nekladou. A už vůbec ne v kuchyni.

Na blogu najdete zeleninový špíz s tofu. 


9. avokádo/quacamole

Hrdě se hlásím mezi milovníky avokáda. To znamená, že ho musím mít na stole a úplně si vystačím s lžící a jen tak si ho s chutí dlabu. Připravit z něj ale můžete pomazánku, rozmačkat ho a ochutit citrónem, pepřem a solí a nebo stvořit božské guacamole. 


10. uzené tofu

Pokud chcete nahradit uzeniny patřící nejen k české snídani, můžete si prostě kupit veganské párky. Doporučuji ale prudce osmahnout třeba tenké plátky uzeného tofu. Přihoďte ho k vajíčkům a nebudete litovat.















Žádné komentáře:

Okomentovat