úterý 6. října 2015

jáhlovo-špenátové noky na více způsobů

Už netuším, jak vznikla idea upéct jáhlové noky, ale v paměti mám stále živě, jak se mi hromadily nápady na to, co s nimi. Nedalo mi to a musela jsem zkusit aspoň tři verze. Těžko se vybírá, která je nejlepší a navíc si možná vymyslíte ještě úplně jinou variantu, ale my ji ochutnali s houbovou, mrkvovou  omáčkou a krémovým pestem z avokáda a špenátu. Klidně bych to ještě viděla na dýňovou nebo jen ořechové pesto.  No fantazii se meze nekladou. S mrkvovou a houbovou, pokud si je sami nasbíráte, je tohle báječné jídlo vlastně za hubičku. 

Jáhly. Ty jsou prý výživné, lehce stravitelné a jednoduše našemu zdraví prospěšné. Kaši z nich zbožňuji a jím v poslední době často, prý to ani není vůbec špatná snídaně pro sportovce(tak si po běhu někdy říkám, víte!)

  • vegan
  • bez lepku



4 porce

  • půl hrnku jáhel
  • hrnek mraženého špenátu(půl hrnku ve spařeném stavu)
  • 100ml kukuřičné mouky(určitě půjde nahradit jinou moukou, ale zatím jsem nezkoušela)
  • 100ml vody
  • sůl, pepř, sušený česnek, bylinky
  • řepkový olej(na pečení)



  1. Před vařením je dobré jáhly několikrát propláchnout horkou vodou a zbavit je tak hořké chuti. Poté je uvaříme(klidně rozvaříme) do měkka.
  2. Špenát spaříme, necháme rozmrazit a nakonec z něj vymačkáme přebytečnou vodu.
  3. Špenát a jáhly smícháme, přidáme mouku, vodu, dochutíme a promixujem lehce tyčovým mixerem. Ne úplně na kaši, jen tak, ať mámě lepkavou směs, která se lehce pojí. Pokud je to třeba, přidáme ještě vodu.
  4. Ručně pak tvoříme noky, které skládáme na vyolejovaný pekáč.
  5. Pečeme cca 20 minut na 190 stupňů. Budou lehce opečené, klidně maličko do zlata.
  6. Jednou mi šly v průběhu lehce otočit, podruhé ne. Po upečení šly ale z pekáče dolů lehce a ničemu to nevadilo.
Mrkvová omáčka

  • 2 větší mrkve
  • 1 malá cibule
  • oliv. olej
  • petrželová nať, spoustu a nejlépe čerstvá
  • zeleninový vývar nebo voda
  • himalájská sůl, pepř, 
  • lahůdkové droždí
  • (nasekaná sušená rajčata, slunečnicové semínko)

Na oleji orestujeme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme mrkev a po pár minutách zalijeme vodou nebo vývarem. Vaříme do měkka, dochutíme a rozmixujeme tyčovým mixerem dohladka. Podávat můžeme s nasekanými sušenými rajčaty a slunečnicovým semínkem.

Houbová omáčka
  • 150g hub(čím odlišnější z nejrůznějších lesů a hájů, tím líp, stačí ale i žampiony)
  • 100ml kešu ořechů
  • lahůdkové droždí, sušená majoránka, jiné bylinky
  • sůl, pepř
Na oleji orestujeme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme houby a po pár minutách zalijeme 100 ml vody nebo vývaru. Povaříme do měkka a rozmixujeme, nechávám ale i kousky hub. Dochutíme. Kešu rozmixujeme se 100 ml vody, přilijeme k houbám, přivedeme k varu a máme hotovo.

Krémová avokádová se špenátem a ořechy
  • 1 avokádo
  • hrst špenátových listů
  • hrst vlašských ořechů, kešu, arašídů..
  • nejlépe čerstvá bazalka nebo bazalkové pesto
  • olivový olej
  • lahůdkové droždí
  • sůl, pepř, sušený česnek

Postup stejný(a stejně náročný) jako vždy. Avokádo oloupeme a rozmixujeme s ostatními surovinami. Při podávání ohřejeme.

5 komentářů:

  1. prosím, myslíš tou kukuřičnou moukou polentu? :D nebo to se povžuje za jiný typ zpracované kukuřice?:D A ještě k té mrkvové omáčce, kdy se má přidat to lahůdkové droždí? moc děkuji, supr recept :))

    OdpovědětVymazat
  2. Je to vyloženě kukuřičná mouka, myslím, že koupíš v každé zdravce, ale určitě pujde nahradit i jinou moukou :) Drodí přidávám na dochucení stejně jako pepř nebo sůl, klidně v průběhu, klidně i po dovaření, prostě kdykoli.

    OdpovědětVymazat
  3. Odpovědi
    1. Já myslím, že určitě. Jen to chce vychytat konzistenci a lepkavost, ať drží pohromadě.

      Vymazat