Milí čtenáři, všechno je jinak..
recepty najdete na www.takakorat.com.
vydalajsem kuchařku Tak akorát
nově najdete recepty na Youtube
instagramuju tady
děkuju za pochopení :)
Iveta
To by bylo, abych ze Švédska nepostla recept na kuličky. Dávala jsem si načas, protože recept na takový pokrm, to musí přece dlouho zrát a já měla v plánu vymyslet dokonalé meatless balls. Pak jsem ale ve švédském časopise uviděla kuličky z bulguru a lilku a okamžitě jsem věděla, že to budou ty pravé. A to jsou v originále podávány s rajčatovou omáčkou. Vegan kuličky, které nově nabízí IKEA jsem ještě neochutnala, a tak nemám srovnání, ale my jsme si tedy pochutnali. Vlastně to jsou asi nejlepší kuličky, co jsem kdy měla. Stejně tak nemůžu porovnat omáčku s nějakou jinou, protože první, kterou jsem ochutnala, mi uvařila Švédka a tak já ji ukuchtila podle ní, žejo.
Paradoxně to bylo jídlo, které mi připomnělo ČR. Kompletní sestava - ,,maso", brambory, omáčka a zeleninová příloha. Nic vám po takovém jídle nemůže chybět. V bulguru jsou dokonce skryté i nějaké ty bílkoviny. Kuličky se tradičně podávají s vařeným nebo šťouchaným bramborem, najdete je ale i s hranolkami. A bez brusinek to vůbec nezkoušejte!
- vegan
Tento recept nese v originále název HARISSA, což je směs koření, která se dá běžně koupit mezi arabským sortimentem. Tuto směs jsem neměla, ale použila jsem vše, z čeho se směs skládá. To jest chilli, česnek, koriandr, římský kmín, paprika a sůl. Myslím, že i v menším množství a úplně to stačilo. Vy si je můžete udělat kořeněné a ostré, jak se vám jen zlíbí.
lilkovo-bulgurové kuličky
4 porce
- cca 300 g lilku
- 200 ml celozrnného bulguru
- 1 střední cibule(jednou jsem použila červenou, kdyby jste se u fotek podivovali)
- 2 stroužky česneku
- 100 ml kukuřičné či jiné mouky
- směs koření harissa nebo chilli, česnek, koriandr, římský kmín, papriku a sůl
- Lilek nakrájíme na kostičky, zakápneme olivovým olejem, promícháme, vysypeme na pečící papír a pečeme 20 minut na 200 stupňů. Necháme vystydnout.
- Bulgur uvaříme dle návodu. Necháme vychladnout.
- Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme na drobno a lehce orestujeme na oleji.
- Studené připravené ingredience v míse smícháme a promixujeme. Stačilo lehce tyčovým mixerem, neboť jen potřebujeme lepkavou směs. (Jak můžete vidět na fotkách, zůstanou vám možná celé kousky slupky lilku, což vůbec ničemu nevadí.)
- Poté přimícháme mouku a dochutíme.
- Ze směsi tvoříme kuličky, které jsem tradičně zkusila i péct bez tuku. Na 200 stupňů bylo třeba péct je asi hodinu a musím říct, že tentokrát byly lepší ty smažené. Křupavé byly stejně, ale směs uvnitř nebyla úplně ono.
- Kuličky se tradičně podávají s vařeným nebo šťouchaným bramborem, najdete je ale i s hranolkami. A bez brusinek to vůbec nezkoušejte.
Omáčka
Je to taková švédská univerzální omáčka, jen si z ní ve Švédsku nikdo nedělá legraci, jako u nás z UHO, ale naopak - jde o tradiční uctívané jídlo, které někteří Švédi vaří pravidelně každý víkend. Základ je většinou stejný, každá rodina pak ale omáčku upravuje dle vlastní chuti.
Omáčka je postavená na jíšce, vývaru a smetaně. Hlavně na tom vývaru. Švédi používají silný hovězí vývar a pokud chtějí vyhovět vegelidem, šoupnou tam známý kostkový bujon plný zvýrazňovačů chuti a to klidně víc než jednu kostku. Pokud tedy chcete použít zeleninový vývar, např. i ten můj mražený, musíte hodně dochucovat. Já jsem např. k vývaru přidala i bio kořenící zeleninovou směs.
co je potřeba?
- 4 lžíce (celozrnné) mouky
- 4 lžíce oleje dle uvážení
- 1/2 litru zeleninového vývaru(plus případně kořenící zeleninová směs)
- 100-150 ml těžké tučné smetany(použila jsem 100 ml Oatly, 13,5%)
- dle chuti sojová omáčka, lahůdkové droždí, sušený rozmarýn, sůl, pepř
- specialitou Švédky bylo přidat do omáčky asi půl lžíce brusinek, což vřele doporučuji
- V kastrolu rozehřejeme olej a až začne pěnit, přimícháme mouku a za stálého míchání vytvoříme tmavší jíšku.
- Zalijeme teplým vývarem a mícháme až do utvoření jemné hladké masy.
- Přilijeme smetanu.
- Dochucujeme a za občasného míchání vaříme celkem asi 10 minut. (Čtěte výše - Dochucovala jsem asi půl lžící Shoyu omáčky, půl lžící brusinek, sušeným rozmarýnem, troškou lahůdkového droždí, solí, pepřem)
Kuličky jsme otestovali taky s rajčatovou omáčkou a těstovinou podle původního receptu. No a na takové kombinaci si samozřejmě taky pochutnáte!
Tak to musím vyzkoušet. Vypadá to výborně :-) super typ
OdpovědětVymazattip
VymazatTak to musím vyzkoušet. Vypadá to výborně :-) super typ
OdpovědětVymazatděkuji, můžu jen tisíckrát doporučit, tak snad budou chutnat :)
VymazatMňamka, vypadají dobře. :)
OdpovědětVymazatLife by Peggie
děkuji :)
VymazatVýborné! První a určitě ne poslední recept co zde vyzkouším :))
OdpovědětVymazatDobry den, ta vaha bulguru je uvareneho? Dekuji ;)
OdpovědětVymazat