pondělí 30. března 2015

get that good coffee feeling.

Káva má s rostlinnou stravou překvapivě mnohé společné - jejich osudy jsou plné křivdy. Lidé stále žijí v přežitcích, fámách a mýtech, které se o ní šíří. I já jsem žila. Brala jsem ji jako jednu velkou neřest v mém jídelníčku, který jinak poměrně odpovídá tomu, co se dnes považuje za zdravé. Přišlo mi vtipné dávat si kávu k raw brownies. Moje filozofie ale platila i tady: "Voní, dělá ti radost, nepůsobí ti to zdravotní potíže, cítíš se dobře v hezké kavárně a s šálkem kávy je ti na tom světě prostě fajn -> nemůže to pro tebe být nezdravé." Jednu dobu jsem se inspirovala vitariánstvím natolik, že jsem vypustila i kávu a připomnělo mi to, jak nízký tlak jsem měla před tím, než jsem si s ní začala - šel totiž zase ke dnu. Takže "chacha, potřebuji kávu!," řekla jsem si. Nicméně začala jsem se zajímat více o to, jakou kávu piji a zjistila jsem, že to vůbec nemusí být taková neřest, ba dokonce snad může být i mému zdraví prospěšná.  


  1. Nahrubo namletou kávu nasypte do french pressu. Množství se odvíjí od velikosti konvice, mělo by ale odpovídat 60g/1 litr.
  1. Kávu zalijte horkou vodou o teplotě  95°C po zobáček konvice.
  1. Zamíchejte a nechte tři minuty odstát.
  1. Poté co si káva sedne na dno konvičky, stlačte a servírujte.
  1. Kávu nenechávejte ve french pressu, je třeba přelít do jiné konvičky!
Zásadní věc je, že kávu vychutnávám. Neberu ji jako zdroj energie a booster při učení, to pak sáhnu po zeleném čaji, po kterém se lépe soustředím nebo smoothie z banánu, špenátu a chia, to je opravdová vzpruha.

Jsem jen laik, pouhý milovník dobré kávy a atmosféry, kterou umí vytvořit. Vycházím z objektivních studií, které najdete na konci článku a dalších, které nejsou veřejně dostupné. Na základě toho vám něco povím a je na vás, co si z toho chcete vzít. Pokud budete chtít najít negativní názory, najdete je. Například v knihách lidi zabývajících se detoxem si můžete přečíst tisíc důvodů, proč kávu nepít.

Mám tady ale i jednu vlastní studii na tři řádky. Švédsko je zemí s největší spotřebou kávy na světě. Pijí několik šálků denně té nejsilnější kávy, jakou jsem kdy měla. To, že Švédi patří mezi nejzdravější obyvatele zeměkoule, dokazuje, že naše zdraví ovlivňují jiné věci než to, jestli si dáme hrnek kafe nebo ne. Je to celý jejich životní styl, stravování a fyzická aktivita. Navíc mají jejich známé pauzy na kávu(to je ta slavná fika)při kterých si ji vychutnávají. Nejlépe i s nějako malou sladkostí, No stress.

Jak to teď vidím já?

 Pokud nejste vitariáni nebo nepatříte do ohrožené skupiny s vysokým tlakem atp., pravděpodobně pro vás káva může být stejnou hrozbou nebo spíš nehrozbou jako spousta jiných věcí, které během dne sníte. Podle všeho pro většinu z nás není horší, než kostka tofu. Věřím, že tady hraje velkou roli náš přístup a vztah ke kávě. Pokud vám káva nesedí, nedělá dobře a nebo jste přesvědčeni o negativních účincích kávy, těžko vás udělá spokojenými a o přínosech se pak asi nemůžeme bavit. V takovém případě určitě sáhněte po jiném nápoji.


Co je ale důležité, v pozitivním i negativním případě mluví výzkumy o lidech, kteří konzumují nejméně 2 šálky denně. V těch negativních až 7 a víc. Pokud konzumujete kávu méně nebo příležitostně, je o to méně na místě se zabývat jejími přínosy a riziky.

Právě proto, že je káva pochutina a požitek, je zařazovaná do party s alkoholem a cigaretami. To je nefér a je to hluboce zakořeněno v našich myslích. Ne že bychom za to mohli. Dřívější studie totiž opravdu mluvili proti kávě, protože nějak nebrali v potaz ostatní možné vlivy - to, že lidi kouří, pijí alkohol, nemají dostatek fyzické aktivity atp. Obviňovali kávu za všemožná onemocnění - především za ta srdeční, jaterní i za vznik rakoviny.

Co ale tvrdí dnešní výzkumy? Káva je pro většinu lidí spíše přínosem, než rizikem. Neprokazují žádnou spojitost mezi kávou a nemocemi, naopak podle dostupných studií konzumace kávy snižuje úmrtnost. Káva může údajně chránit před Parkinsononovou chorobou, cukrovce typu 2 a onemocněním jater, včetně rakoviny jater. Může vylepšovat kognitivní funkce a být prevencí proti depresi.

Nemluvím teď o turkovi z levné kávy ze sámošky. Rozhodně nemluvím o kávě místo snídaně a už vůbec ne o ranní kávě s cigárem. Ani tím nemyslím to něco, co vám vypadne z automatu. Vynechávám případný cukr a mléko, které si do kávy dáváte. Nejde tady o rozpustnou kávu. Není to litr kávy, kterou do sebe ve stresu lejete při učení místo večeře. Hovořím o kávě, která se začíná šířit i v naších končinách, o kvalitní kávě. V Brně to znamená, že stále častěji vidíte černé tabule(a já mám pro ně slabost) a na nich bílou křídou psáno - dneska na mlýnku: .... 


Stejně tak je to s nákupem. Např. mamacoffee nabízí čerstvě pražené kvalitní bio i Fair trade kávy. A když si ji ještě sami melete, je z toho krásný rituál.

Jediný prokázaný negativní účinek kávy je, že pití nefiltrované kávy může vést k růstu hladiny cholesterolu. Příliš turků a espressa tedy nedělá dobrotu, a tak používejte překapávač a papírový filtr, kdo můžete a chcete. Pravdou je, že většina Švédů pije kávu překapávanou.


Není vyloučena spojitost mezi konzumací kávy a onemocněním srdce a cév, např. problémy s krevním tlakem nejsou nic nového. Je zde malá evidence, že by mola být spojitost se vznikem rakoviny(což je dnes u všeho)..
ale
např. 17-ti letá studie více než 51000 mužů a žen v Norsku dokazuje, že ti, kteří konzumovali 2 šálky a více kávy denně měli o 40% nižší ohrožení ze smrti na cirhózu než ti, kteří nikdy nepili kávu.

Co nás může těšít(:))je, že s každým šálkem kávy konzumovaným denně riziko sebevraždy klesá o 13%.



Chcete více statistik?



17-ti letá studie více než 86 000 mužů a žen pak tvrdí, že u lidí, kteří pijí nejméně 2 šálky denně, byla o 50% nižší šance sebevraždy než u těch, kteří kávu nepijí vůbec.

Samozřejmě káva dělá neplechu u lidí s vysokým krevním tlakem nebo u těch, kteří mají problém vstřebávat kofein. Existují prý takové genetické mutace. Vliv na vypořádání se s kofeinem má rychlost našeho metabolismu.

Efekt kofeinu není ideální u dětí, adolescentů a starších lidí. Současné studie navíc doporučují opatrnost těhotným a konzumovat maximálně 3 šálky denně.

Já kafíčkuju spokojeně dál.



Pro skvělý výsledek je nutné kávu správně skladovat. Světlo, vlhko, vzduch a teplo je zakázáno. Někdo doporučuje skladování v lednici, jiný tuto cestu naopak zavrhuje. Tato možnost je pravděpodobně fajn, pokud koupíte větší balení a část odložíte do lednice. Není ale dobrá častá změna teplot.

Kromě kávovarů a překapávačů existuje pár dostupnějších a praktických vychytávek, díky kterým si připravíte chutnou kávu. Já k přípravě momentálně používám obyčejný maličký french press a kávu si nechávám pomlít do něj, je to ale otázka momentálních možností a toho, že jsem opravdové kávě propadla úplně nejvíc až ve Švédsku. Teď se rozhlížím po mlýnku. Chuťově je výborná a piji ji jen tak samotnou, bez mléka či cukru. Je to tzv. brew coffee, pro které je nejzásadnější dodržet všechny správné postupy skladování, mletí atp. 



Jak na přípravu kávy ve french pressu? Postupy se různí. Velmi jednoduše:

Pokud nemáte o french pressu vůbec představu, přikládám video s jen o trošku složitějším postupem.


zdroje:
http://www.mayoclinic.org/healthy-living/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/coffee-and-health/faq-20058339
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408390500400009#.VQxfk46G92p

2 komentáře:

  1. Co je s tofu? :-D Já ho jím pořád, teď si mě zarazila :-D

    Jinak kávu nepiji, vadí mi její aroma :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To aroma miluju :) :D Sója je sporná asi ještě víc než káva. Přečti si třeba tady: http://www.margit.cz/soja-prospiva-skodi/ Tofu taky používám, jen s mírou. Jiné luštěniny jsou pravděpodobně lepší volbou :)

      Vymazat